Bundgarnspæle ved Langeland

  Øboer 2010

  Titel

   

  Forfatter

   

  Stikord vedr. indhold

   

  Immigranter i Tullebølle 1962

   

  Ib Georg Jensen

   

  Forfatteren har boet i Holland fra 1957 til 1962. Lejede ved tilflytningen til Langeland Bjerreby Møllegaard af proprietær Andersen på Bjerrebygaard, men flyttede senere til "Skorstensfejerens hus" på hjørnet ved Klausebøllevej, hvorefter huset blev kaldt "Pottemagerhuset" da forfatteren etablerede sit keramiske værksted og Hans kone Merry indrettede "Kunst og Gavebod".

  Merry døde i 2004 og Ib Georg Jensen bor nu i lejlighed i Borgerstiftelsen i Ørstedsgade.

   

  Rejsen til Australien

   

  Rasmus Hansen

   

  Beretningen består af uddrag af de breve, Hans Rasmussen sendte hjem -hovedsagelig omhandlende selve rejsen til Australien, som han (som 27-årig) tillige med sin broder Christian begyndte fra deres hjem i Tryggelev den 12. marts 1857 og indtil han i 1875 rejser hjem til Danmark med sin familie.

   

  Kirkegårdens metafysiske dimension

   

  Knud Pedersen

   

  Som forhenværende gravermedhjælper ved Magleby kirkegård har forfatteren gjort sig mange tanker om, hvad kirkegårdens udseende og velplejethed betyder for den besøgendes fornemmelse af levende nærvær i selskab med de døde.

  Magleby Kirkegård har været i brug siden slutningen af det 12. århundrede, altså i over 8oo år.

  Den mindste kirkeklokke er fra 1511 og fylder altså 500 år den 31. marts 2011.

  I 2007 blev der installeret automatisk klokkeringning.

   

  Min mors lysbilleder

   

  Claus Schou

   

  På baggrund af en række gamle fotos erindrer forfatteren situationer og arbejdsgange fra sin barndom på en gård i Kædeby Haver.

  Læseren indvies i maskinernes anvendelse, hvilke afgrøder man dyrkede og samtidig perspektiveres forskellene på dengang og nu, hvad angår økonomi, dyrevelfærd og hensynet til naturen.

   

  Visit i Solkongens kolonihave

   

  Godtfred Leth Jensen

   

  Forfatteren beskriver den store oplevelse det var, da han den 9. juli 1928 foretog en flyrejse fra Kastrup til Paris, hvilket dengang ikke var en helt almindelig foreteelse. Efter at have besøgt mange af seværdighederne i Paris i 30-40 graders varme, gik turen atter tilbage til Danmark, denne gang ad søvejen Dunkerque-Esbjerg med damperen "Primula".

   

  Broløkke

   

  Helle Ravn

   

  Broløkke ligger i Magleby Sogn, hvor den nuværende ejendom blev opført i 1758, men Broløkke nævnes allerede i begyndelsen af 1500-tallet under navnet Broebiergis Gaard og i 1655 hed gården Broløkke.

  I 240 år var Broløkke i familien Ahlefeldt-Laurvigs besiddelse, og i 2004 købte direktør Niels Palmqvist ejendommen, siden da er bygningerne restaureret med et flot resultat.

   

  Vandcyklen

   

  Karl Hansen

   

  Karl Hansen, der er fyldt 101 år erindrer barndommens sommerleg ved Kædeby Bro, hvor det store trækplaster var "udspring fra broen - med cykel".

   

  Bagenkops ældste skole og husene omkring den

   

  Henning Egmose

   

  Hvornår de første bagenkoppere slog sig ned er uvist, men i 1587-1588 boede der i alt 16 mænd ved "Lortebækken".

  Den gamle skole fungerede indtil 1858, men blev først revet ned først i 1980´erne.

  I 1858 opførtes en ny grundmuret skole, som imidlertid brændte ved lynnedslag i ca. 1886 og en ny skole bygges i 1890 på Harresvej 4. I 1901 byggedes en ny forskole og i 1909 blev den store skole bygget.

  Garnhuset "Det stive ben" ved "Kapselvej" er også fortid, men ishuset fungerer i dag som offentligt toilet.

   

  Omaha – en daglig kamp

   

  Hans Just Rasmussen

  (oversat og bearbejdet af Else Wolsgård)

   

  Her fortsætter erindringerne om udvandringen fra Longelse i 1872 (første del i "Øboer 2009").

  Området hvor nybyggerne slog sig ned vest for floden Missouri, blev kaldt Swede Town. I Omaha, en slags grænseby, var der meget fredeligt, men bare det at overleve var en kamp, og det at finde arbejde og bestride det under disse barske og ukendte forhold var et mareridt.

  Det lykkedes for Hans Just Rasmussen at klare skærene og i julen 1890 giftede han sig med Sena, hvis forældre var danske. (Hun døde i 1939.)

  Senere gik det rigtig godt for familien. I 1917 flyttede de til Colorado, hvor Hans døde i 1950.

   

  Sidst opdateret af Heidi Bay Hauptmann
  29. november 2016