Bundgarnspæle ved Langeland

  Besøg fra Rusland

  Fomenko Lubov  

  Fra Novosibirsk til Rudkøbing

  At Anden verdenskrig og Danmarks besættelse er evigt aktuelle emner i arkiv-sammenhæng, fik Rudkøbing Byhistoriske Arkiv forleden et nyt eksempel på.

  En nydelig kvinde kom ind ad døren og præsenterede sig som russer fra Novosibirsk (nej, det ligger ikke i Sibirien). Eller præsenterede sig er måske så meget sagt. Hendes beherskelse af engelsk var desværre temmelig sporadisk, hvad der gjorde optrævlingen af hendes baggrundshistorie noget vanskelig.

  Lidt efter lidt kom det frem, at hendes morfar havde været blandt de ca. 800 russiske krigsfanger, der strandede på den berømte flydedok ved Påø den 4. maj 1945. Han var imidlertid aldrig kommet hjem til Sovjetunionen, fordi han var død her.

  Fomenko Lubov, som kvinden hedder, var nu kommet den lange vej for at opfylde sin gamle mors store ønske om at finde ud af, hvad der var sket med faren. Vi viste hende fotos af flydedokken og af de russere, der er på de mange fotos, der findes på arkivet fra deres ophold på Rudkøbing skole. Desværre var morfaren ikke blandt dem.

  Så fandt vi kirkebogen frem, hvoraf det fremgik, at Fjordor Zwitch var død den 5. juli 1945 og blevet begravet i Rudkøbing. Nu var hun naturligvis meget interesseret i at vide, hvorfor og hvordan han var død som kun 41årig – efterladende sig kone og syv børn i Novosibirsk. Da det fremgik af kirkebogen, at han var død på Tåsinge, tænkte vi, at der måske kunne stå en notits i avisen om dette pludselige dødsfald. Og det gjorde der!

  Ifølge Langelands Avis havde en lille gruppe russere fået lov til at tage på en udflugt i hestevogn til Tåsinge, hvor der boede en telegrafist, der engang havde arbejdet i Rusland. Imidlertid var hesten løbet løbsk. Fjodor ville springe af vognen for at standse hesten, men faldt så uheldigt, at hans hoved ramte en sten, så han døde øjeblikkeligt. En ambulance bragte ham til Svendborg, hvor lægerne blot kunne konstatere, at han var død af kraniebrud.

  Fomenko Lubov affotograferede avisartiklen, fordi hun i sin hjemby kender en, der kan oversætte fra dansk. Forsynet med alle disse informationer samt en DVD med film fra Påø-strandingen gik turen op på kirkegården, hvor hun fandt sin morfars gravsted. Hun blev meget glad for at se, hvor smukt de russiske grave er holdt, og hun plantede en blomst ved Fjodors sten.

  Om aftenen mødte hun en af arkivets medarbejdere, der viste hende skolen, hvor russerne var indkvarteret, og kørte hende til Påø, hvor hun så mindestenen for strandingen.

  Det var en meget glad Fomenko, der nu kunne rejse hjem til sin 82årige mor med præcise informationer om, hvordan Fjodor var død. Til gengæld fik arkivet et foto af den uheldige soldat.

  Else Wolsgård, leder af Rudkøbing Byhistoriske Arkiv.

  Fomenko Lubov

  Sidst opdateret af Heidi Bay Hauptmann
  05. september 2017