Efterårsbillede, Gullige blade

  Om arkivet

  Arkivet er et kommunalt, lokalhistorisk arkiv, der primært dækker Rudkøbing By og den forhenværende Rudkøbing Kommune. Dog har vi også i tidens løb fået en del arkivalier fra resten af Langeland.

  Arkivet blev grundlagt af tandlæge Chr. Kiilsgaard, idet han samlede oplysninger til brug for Rudkøbings 650 års jubilæum som købstad i 1937. Der blev imidlertid først tale om et egenligt arkiv i 1943. I de næste par og fyrre år flyttede arkivet lidt rundt, indtil det i 1985 fik en god base på førstesalen af den gamle stationsbygning i Havnegade 7, 5900 Rudkøbing.

  Kiilsgaard overlod lidt efter lidt tøjlerne til Jens Mollerup, der sammen med sin hustru, ledede arkivet fra 1975 til 2005.

  Rudkøbing Byhistoriske Arkiv er et temmelig stort arkiv med over 500 hyldemeter arkivalier. Disse omfatter bl.a. en meget stor avissamling, kopier og mikrokort af kirkebøger og folketællinger fra hele øen samt en samling på over 55.000 glasplader. Der er også en meget stor fotosamling foruden person- emne- og topografisk register, der gør søgeprocesserne lettere.
  Arkivet har i 2016 fået installeret WiFi så du nemt kan arbejde på din medbragte bærbare PC/tablet.  

  Den ugentlige åbningstid er 20 timer fra mandag til torsdag kl. 10.00 - 15.00. På grund af trapper er arkivet desværre ikke tilgængeligt  for mennesker med gangbesvær. Har man problemer med at komme op ad trappen til 1. sal, bringer vi naturligvis gerne arkivalier ned til vores mødelokale i stueetagen (kørestols venlig adgang fra husets bagside).

  Byarkivets bagindgang

  Bor du langt væk fra Langeland og planlægger et besøg på arkivet, så husk at ringe i forvejen!
  Det ville jo være ærgerligt, hvis arkivet var lukket på grund af kursus e.l.

   

  Sidst opdateret af Heidi Bay Hauptmann
  19. oktober 2016

  Øboer 2017

  Øboer 2017 

  ”Øboer 2017” kan købes i løssalg fra den 19. oktober følgende steder: Lokalarkiverne, Byarkivet og på Langelands Museum og dets afdelinger. Desuden hos boghandlerne i Rudkøbing og Humble, Arnold Busck i Svendborg. Hos Spar i Snøde samt brugserne i Hou, Tullebølle, Bagenkop og Rudkøbing. I Fiskeriets hus i Bagenkop samt på Øhavets Smakke- og Naturcenter på Strynø.

  Prisen for årbogen er 130 kr.