Skip til hoved indholdet

Om arkivet

Arkivet er et kommunalt, lokalhistorisk arkiv, der primært dækker Rudkøbing By og den forhenværende Rudkøbing Kommune. Dog har vi også i tidens løb fået en del arkivalier fra resten af Langeland.

Arkivet blev grundlagt af tandlæge Chr. Kiilsgaard, idet han samlede oplysninger til brug for Rudkøbings 650 års jubilæum som købstad i 1937. Der blev imidlertid først tale om et egenligt arkiv i 1943. I de næste par og fyrre år flyttede arkivet lidt rundt, indtil det i 1985 fik en god base på førstesalen af den gamle stationsbygning i Havnegade 7, 5900 Rudkøbing.

Kiilsgaard overlod lidt efter lidt tøjlerne til Jens Mollerup, der sammen med sin hustru ledede arkivet fra 1975 til 2005.

Rudkøbing Byhistoriske Arkiv er et stort arkiv med ca. 840 hyldemeter arkivalier. Her iblandt en omfattende avissamling, samt over 120.000 glasplader. Der er også mange papirfotos - ca. 13.000 foruden person- emne- og topografisk register, der gør søgeprocesserne lettere.

Arkivet har i 2016 fået installeret WiFi så du nemt kan arbejde på din medbragte bærbare PC/tablet.  

Den ugentlige åbningstid er 15 timer fra tirsdag til torsdag kl. 10.00 - 15.00. På grund af trapper er arkivet desværre ikke tilgængeligt  for mennesker med gangbesvær. Har man problemer med at komme op ad trappen til 1. sal, bringer vi naturligvis gerne arkivalier ned til vores mødelokale i stueetagen (kørestolsvenlig adgang fra husets bagside).

 

Bor du langt fra Langeland og planlægger et besøg på arkivet, så husk at ringe i forvejen! 

Det ville jo være ærgerligt, hvis arkivet var lukket på grund af kursus e.l.